English

“Човекът между днес и утре”

Фотографски конкурс на Фондация СМАРТ, в който каним всички фотографи от България и Швейцария да изпратят най-добрите си творби, свързани с устойчивост на околната среда.


дни

часа

минути

секунди

Конкурсът

Какво означава "Устойчивост на околната среда"? Това е отговорното взаимодействие между човека и околната среда с цел избягване на изчерпването или деградацията на природните ресурси и възможността за осигуряване на дългосрочно качество на околната среда. В този фотографски конкурс ние се фокусираме върху човешкия елемент в тънката граница или пък в големия контраст между трите стълба на тази устойчивост: опазването на околната среда, социалното развитие и икономическото развитие.

“ ”

За мен фотографията е внезапното разпознаване, в една частица от секундата, на значимостта на едно събитие.

Анри-Картие Бресон

Жури

Стоян Ненов

Председател

Носител на наградата "Пулицър" за фотография, Ройтерс

Красимира Величкова

Член

Български дарителски форум

Пролет Велкова

Член

Журналист и радио водещ, Дарик радио

Кои са членовете на нашето жури?

Стоян Ненов е професионален фотограф на Ройтерс, удостоен през 2016 г. с награда "Пулицър" за "Breaking News" фотография (извънредни новини). Стоян фотографира социални, спортни и политически събития, и пътува из Европа за да отразява новините от общ и извънреден характер. Любимата му мисъл е "Една добра фотография трябва да има смисъл за всички, независимо от техния социален статус или географското им местоположение."

Красимира Величкова е изпълнителен директор на Българския дарителски форум, мрежа от фондации и корпоративни донори в България, които вярват, че филантропията е инструмент за социална промяна и които работят заедно, за да я постигнат.

Пролет Велкова е дългогодишен журналист, радио водещ и продуцент в Дарик радио. Една от 100-те най-влиятелни жени в България според класация на "Капитал".

Участие

  • Такса за участие: Няма
  • Отворен за пълнолетни граждани на България и Швейцария
  • Краен срок за изпращане на кандидатури: 19 март 2017 г., 23:59:59 ч.
  • Гласуване само за награда на публиката от 20-ти до 26-ти март 2017 г. Това гласуване не оказва влияние на избора на журито.
  • При журирането се оценяват съответствието с темата, креативността и оригиналността
  • Авторските права върху фотографиите са винаги Ваши
  • Изпращайки Вашата кандидатура, приемате Общите условия.
  • Победителите ще бъдат обявени между 27 март 2017 г. и 3 април 2017 г.

 

Какви са изискванията?

Всяка фотография трябва да бъде придружена от заглавие, дата и описание, което разказва историята в изображението.
Файловият формат на изображенията трябва да е JPEG, като дължината на дългата страна да е не по-малко от 3000 пиксела при резолюция не по-малко от 240 ppi. Единствените разрешени обработки/манипулации са: прекадриране, нива, баланс на бялото, криви, рязкост, корекции за обектива и конвертиране към черно-бяло изображение. Единствено снимките, които отговарят на всички условия ще бъдат допуснати до по-нататъшно участие в конкурса.

Колко фотографии мога да изпратя?

До 3 отделни фотографии или серия от до 5 фотографии, покриващи един и същи обект.

Как да кандидатствам?

Моля изпратете творбите си на този имейл адрес: contesthumansmart@gmail.com
Писмото Ви трябва да съдържа: пълните Ви имена, фотографиите, със съответните им заглавия и описания, Ваш телефонен номер и връзка (линк) към профила Ви във Фейсбук (ако имате такъв).
Ако кандидатурата Ви е получена успешно, би трябвало да получите автоматичен отговор на имейл адреса си. Ако общият размер на Вашите творби надвишава 25 МБ, моля, използвайте wetransfer и в имейла включете връзката за сваляне на файловете.

Каква е темата на конкурса?

Устойчивост на околната среда. Вашата интерпретация, визуализация, участие, разбиране и т.н. Това, което търсим, са фотографии, акцентиращи на взаимодействието на човека и околната среда.

Кой може да участва?

Всеки любител или професионален фотограф, пълнолетен гражданин на България или Швейцария.

Каква е таксата за участие?

Няма такса, конкурсът е с безплатно участие.

Какво мога да спечеля?

Носителят на наградата на журито ще получи 500 лева плюс финансиране и помощ за публикуване на собствена фотографска книга, на стойност 2000 лева. Втората награда е 400 лева, а третата награда е 300 лв. Носителят на наградата на публиката ще получи 250 лв. Всички победители и подгласници ще участват в поне 3 публични изложби*, в София и Пловдив. Носителят на наградата на журито ще получи също и допълнително медийно отразяване*. Спечелилите фотографии ще бъдат представени и в платформите на Фондация СМАРТ и Българо-швецарската програма за сътрудничество*.

(*Датите и условията ще бъдат определени заедно с победителите след обявяването им. Краен срок - края на юли 2017 г.)

 

Кога и как ще бъдат обявени победителите?

Победителите в конкурса ще бъдат уведомени чрез имейл в периода между 27 март 2017 г. и 3 април 2017 г.

А по отношение на евентуални данъци?

Отговорност на победителите е да поемат евентуални данъци в тяхната страна.

А по отношение на авторските права?

Вие сте автор на фотографиите си и съответно запазвате пълна собственост над творбите си.

А ако имам въпроси?

Не се колебайте да ни пишете по всяко време на адрес contesthumansmart@gmail.com

Фотографии: Заглавна: Дамян Хаджииванов; фотография на Стоян Ненов: Надежда Чипева; фотография на Красимира Величкова: Дамян Хаджииванов; фотография на Пролет Велкова: архив на Дарик радио.